🔘 داستان کوتاه
گويند كه در شهر نيشابور موشی به نام «زيرک» در خانهی مردی زندگی میكرد.
زيرک دربارهی زندگی خود چنين میگويد: «هرگاه مرد صاحبخانه خوراكی برای روز ديگر نگه میداشت، من آن را ربوده و میخوردم و مرد هر چه تلاش میكرد تا مرا بگيرد، كاری از پيش نمیبرد.
تا اينكه شبی مهمانی برای مرد آمد، او انسانی جهان ديده و سرد و گرم روزگار چشيده بود.
هنگامی كه مهمان برای مرد سخن میگفت، صاحب خانه برای آنكه ما را از ميان اتاق رفت و آمد می كرديم براند(فراری دهد)، دستهايش را به هم ميزد، مهمان از اين كار مرد خشمگين شد و گفت؛ من سخن میگويم آنگاه تو كف می زنی؟ مرا مسخره میكنی؟ مرد گفت؛ برای آن دست می زنم كه موشها بر سر سفره نريزند و آن چه آوردهايم را ببرند.
مهمان پرسيد؛ آيا هر چه موش در اين خانهاند همگی جرات و توان چنين كاری را دارند؟ مرد گفت نه! يكی از ايشان از همه دليرتر است، مهمان گفت: بیگمان اين جرات او شوندی(دليلی) دارد و من گمان می كنم كه اين كار را به پشتيبانی چيزی انجام میدهد، پس تيشهای برداشت و لانهی مرا كند، من در لانهی ديگری بودم و گفتههای او را میشنيدم.
در لانهی من ١٠٠٠ دينار بود كه نمی دانم چه كسی آنجا گذاشته بود اما هرگاه آنها را میديدم و يا به آنها میانديشيدم، شادی و نشاط و جرات من چند برابر میشد.
مهمان زمين را كند تا به زر رسيد و آن را برداشت و به مرد گفت كه، شوند دليری موش اين زر بود، زيرا كه مال پشتوانهای بس نيرومند است، خواهی ديد كه از اين پس موش ديگر زيانی به تو نخواهد رسانيد، من اين سخنها را می شنيدم و در خود احساس ناتوانی و شكست می كردم، دانستم كه ديگر بايد از آن سوراخ، به جايي ديگر رفت.
چندی نگذشت كه در بين موشهاي ديگر كوچک شمرده شدم و جايگاه خود را از دست دادم و ديگر مانند گذشته بزرگ نبودم، كار به جایی رسيد كه دوستان مرا رها كردند و به دشمنانم پيوستند، پس من با خود گفتم كه، هر كس مال ندارد، دوست، برادر و يار ندارد، مهمان و صاحبخانه، زر را بين خود بخش كردند.
صاحبخانه زر را در كيسهای كرد و بالای سر خود گذاشت و خوابيد، من خواستم از آن چيزی باز آرم تا شايد از اين بدبختی رهایی يابم، هنگامی كه به بالای سر او رفتم، مهمان بيدار بود و يک چوب بر من زد كه از درد آن بر خود پيچيدم و توان بازگشت به لانه را نداشتم، به سختی خود را به لانه رساندم و پس از آنكه دردم اندكی كاسته شد، دوباره آز مرا برانگيخت و بيرون آمدم، مهمان چشم به راه من بود، چوبی ديگر بر سر من كوفت، آنچنان كه از پای درآمدم و افتادم، با هزار نيرنگ خود را به سوراخ رساندم، درد آن زخمها، همهی جهان را بر من تاريک ساخت و دل از مال و دارایی كندم، آنجا بود كه دريافتم، پيشآهنگ همهی بلاها طمع است، پس از آن، به ناچار كار من به جایی رسيد كه به آنچه در سرنوشت است خشنود شدم، بنابراين از خانهی آن مرد رفتم و در بيابانی لانه ساختم.»
─┅─═इई 🍁🍂🍁 ईइ═─┅─
...